Teamcoaching

 

Teamcoaching för ledningsgruppen ökar resultatet, drivet och sparar tid.

 

artikel

Fakta och innehåll

Syfte:

Den enda uppgiften ett team (och denna tjänst) har är att leverera resultat. Resultat skapas i två steg;

1. Skapa ett drömteam genom att använda de personella resurser som finns, säkra upp med klar kommunikation och kreativitet.
2. Överträffa resultatmålen genom teamets nya engagemang, daglig positiv återkoppling och starkt målfokus.

Utvecklingsplan för ledningsgruppen

När vi leder teamcoaching med en hel ledningsgrupp använder vi mellan 6 och 12 dagar under ett år för att investera i resultatutveckling, teamutveckling och personlig utveckling. De första gångerna vi ses är vi tillsammans 2 dagar med övernattning.
Under dessa ledningsgruppsdagar följer vi en tydlig process med 8-10 nyckelsteg.

Innehåll
Vi analyserar först teamets sammansättning, förmågor och gruppbeteenden sen skapar vi tre riktigt inspirerande målsättningar i tre olika områden. Vi använder resten av tiden till två saker:

Att nå målen så snabbt som möjligt
Att göra det på sätt som stärker individen som därmed stärker teamet och därmed snabbar på resultatet.

Övningar för att utveckla ledningsgruppen
Vi använder oss av en mängd övningar;

  • Team Diagnostics
  • IPU Trimetrix
  • ”Time out” för att säkerställa att vi varje stund gör rätt sak
  • Positiv återkoppling när någon gör bra saker för teamets bästa
  • Övningar och workshops från vetenskapsteori och ledkarskapsforskning
  • Övningar från managementmetoder såsom Klart ledarskap, LOTS och Human Element

Övningarna är till för att träna in nya beteenden för ny och mer gynnsam teamdynamik i ledningsgruppen.
Under alla dessa dagar mäter vi framstegen med olika performance metrics. Dag för dag får teamet en återkoppling på hur mycket bättre det blir och hur det påverkar förflyttningen mot målet.

 

resultatpil

Effekt

”Islossningen” – Ansvar från alla
Man når en punkt efter c:a 3-5 dagar där teamet står och väger, just fast i svåraste läget, alla överväger att bete sig på ett nytt sätt. Då brukar den tändande gnistan vara en person som säkert, lugnt och leende visar ett nytt beteende och raskt alla tar efter och blir modigare och modigare i att utforska det nya beteendet själva. Det brukar inte vara VD eller någon med en viktig specialistkompetens som tar första steget, det är ofta andra personliga saker som avgör i detta läge.

Självcoachande team
Resultatet efter 7-8 månader är ett självcoachande team, ett team som förbättrar sig och vässar sin egen gruppdynamik samtidigt som man jobbar med sakfrågor. Det är som om man jobbar på två nivåer samtidigt, den sakmässiga nivån och meta-analys nivån (”Gör vi rätt sak nu?”). När detta händer börjar snart individerna och teamet verkligen skörda framgångar i vardagen. Det kan vara en ny spirande känsla av att verkligen längta till ledningsgruppsmötet nästa vecka, eller att innesäljarna har helt nytt tilltal av säkerhet, lugn och nyfikenhet i telefonen när de svarar kunder, eller att små förändringar i vissa avgörande kundmöten gör att vi får uppdraget framför näsan på konkurrenterna.

Små förändringar över tid = stora resultat
Man kan, när man läser detta, undra om det inte låter för bra för att vara sant? Kan det vara så enkelt? De som har erfarenheten svarar ofta att man inte riktigt förstår vilken stor effekt faktorerna tid och gemensam målbild har. Man behöver bara göra små, små förändringar i hur man agerar och tänker dag efter dag – resten gör tidsfaktorn, den gemensamma målbilden och glädjen över att mäta förbättring efter förbättring utan att det kostar.

Mer tid till rätt saker
Det finns riktigt många som undrar hur man skall hitta tid i sin kalender för att göra detta. Min vardag är ju redan maximalt full. Det enkla svaret är hämtat från en person i en stor ledningsgrupp i läkemedelssektorn: ”Otroligt nog skapade vi tid! Det första som hände var att vi började hålla tiderna, sen började jag själv hålla tiderna i mina möten, efter några månader var även vissa möten avskaffade. All den tid som blev över använde jag och vi till att göra rätt saker och tänka efter före.

kontakt

Jag vill veta mera om ökat resultat!

Fyll i formuläret så ringer vi dig omgående.

Ditt namn (obligatorisk)

Telefonnummer

Din epost (obligatorisk)

Eventuellt meddelande

Antispamfråga